• +381 11 3440985 // +381 11 45 44 931
  • pokretzasvemojeljude@gmail.com
Радно време: пон, сре, пет 9-16h / уто, чет 12-19h

Ваздух који дишем

Ма прозивајте ме, баш ме брига. Да колегу протежирам, јер по трећи пут ми даје лајтмотив за колумну. Др Шкабо, браћо, јединог кога стварно сматрам колегом. Нисте чули ствар? Е пааааааа… Демо послао колега, до неба му хвала. Човек је схватио све еколошке поруке које сам пласирао у једном интервјуу. Колега воли природу као и ја, и у њој је много активнији од мене, на моју жалост. Када ми је послао овај демо могао сам да му одговорим само на један начин. Брате, ја те озбиљно обожавам. Отиђите на Google Play и скините апликацују С.А.М, бесплатно слушајте и скидајте дела нашег дорћолског друида. Шкабо, маестро…

Рођаци, како сте? Корона, немаштина, национални сервиси, ријалитији, а? Ко да обраћа пажњу шта је напољу? А напољу можете да сечете ваздух ножем у коцке и набадате га на штапић. Наши градови су шампиони света ових дана. Па шта? Тако је било и раније? Да ли је? Ако верујете патолошком лажову, јесте. Они претходни су били бољи? Имали су идеју да користимо маховину у најугроженијим деловима града. Чувам чланак Блица, не трудите се. Па једном годишње да анализирамо маховину. А у међувремену да удишемо смрт. Супер идеја, зар не?

Људи, у овом тренутку се врши геноцид над вама. Прејака формулација? Па да преформулишем. Све оно што су започели Сремским фронтом, настављају данас са тровањем ваздухом. Претерујем? Људи, сваки пети човек који умре у нашим градовима, Ваљеву и Ужицу, умрли су као последица загађења ваздуха. Свакога дана када су наши градови у црвеном, а то је скоро целе зиме, имамо за 30-40% више инфаркта миокарда или можданих удара. Од десеторо људи који су оболели од карцинома плућа, једна особа је оболела од њега због загађења ваздуха. А овај тип карцинома је један од најчешћих у нашој земљи. Свако осмо дете које оболи од астме – жртва је загађења ваздуха. У целу једначину убаците и наше суграђене на ризичним радним местима – вариоце, аутолакирере, металоглодаче, ливце и сл. Ови људи су моји пацијеенти у најави, јер заштита на раду је мисаона именица у мојој отаџбини.

Овде је људски живот био најјефтинији одувек. Умирите, Сораби! Ваше реке су канализациони колектори. У њих ваша деца неће улазити. Ове године, када нико на море није могао, у које реке сте пуштали своју децу? У земљи богатој рудама и природним богатствима??? Људи, живите у септичкој јами. Ваше реке су затрпане пластичним флашама, смедеревцима, вашим смећем. Није све баш држава крива. Ми смо стока исто. Памтим дане када је моја Морава била као крв црвена. Чачанске кланице нису баш биле благе према њој. Као ни Чачак. Као ни Краљево. Шта мислите, где се изливају канализације тих градова? Београда? Директно у лепи, некада плави Дунав.

Посебна је прича приватизација наших водовода. Нису се напредни дебили досетили тога. Они паметнији, пре њих су кренули са том причом. И онда, погони задужени за хлоризацију воде су масовно приватизовани. У јеку “стомачног вируса” у нашем главном граду, неки људи стављају водоводску воду под микроскоп. И проналазе бактерије које не смеју да буду присутне. Приватници у водоводима?

Систем је за све крив? Па није баш, рођаци. Наше улице личе на Могадиш. Мрзи те да сачуваш папир до следеће канте? Стоко. Наше улице су преплављене пикавцима, амбалажом, кесама, флашицама и лименкама. И заболи када ти дођу гости из некадашњих братских република и прво што примете је та прљавштина. Нисмо сви исти. Нисмо то заслужили. И заболи када пролазиш њиховим земљама и не можеш папирић да видиш крај аутопута. Изгледа да има разлике.

Траже ботови референце када кажеш да смеће тешких метала који се избацује из Костолца пада на наше ливаде. Улази у плитке слојеве земље. На којој расте трава коју наша органска говеда пасу. Од којих сељаци праве млечне производе. Пласирају на наше пијаце. Ништа мање опасно од меса које годинама плута Атлантиком из Бразила, па се препакује у нашим кланицама. Или крмаче која липше, и коју хоће, пар дана након упокојења, да купи виђени краљевачки месар. Не мрзи га да је откопа. Срећом, мој кум је био човек, па Краљевчани нису ручали цркотину. По повољној цени.

И, шта ћемо, моји Сораби? Да наставимо овако? Како ћете да се осећате сутра своје потомке да гледате болесне? Хоћемо да се чудимо карциномима код младих? Шта ћемо да радимо? Да наставимо да будемо Серви, слуге? Шта је вама, људи? Ово је борба за живот, ми или загађење свега. Тргните се.

Време је да окупатора, са континуитетом од 1945, макнемо са историјске сцене. Ово нам нико што нас воли не би радио. Време је да прекинемо континуитет, и коначно да људи који воле ову земљу и вас добију шансу. Праве патриоте, добре комшије, људи из краја. Ваши људи. Ако не разумемо важност природних ресурса, онда не разумемо поруку оснивача ове земље. Књаз Милош је наредио да се ископа шанац око Авале. Тим једноставним потезом је спречио крађу шуме са ове планине. Знамо се, Сораби, или што би рекао мени неомиљени Ђуро, Ћераћемо се још…

#
@